Omakotitalojen ilmanvaihtokanavien puhdistus

OMAKOTITALON ILMANVAIHTOKANAVIEN PUHDISTUS

Omakotitalon ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää tehdä säännöllisesti, jotta kodin sisäilma pysyy terveellisenä ja raikkaana, ehkäistään rakenteellisten ongelmien muodostumista ja vähennetään palokuormaa.

Säännöllisesti tehty ilmastointikanavien puhdistus nostaa myös talon arvoa. Asunnon myyntitilanteessa merkintä tehdystä ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta kertoo potentiaaliselle ostajalle, että talosta on pidetty huolta.

Kuinka usein kodin ilmavaihtokanavat tulee puhdistaa?

Kodin ilmanvaihtokanavien puhdistukselle ei ole virallista määräaikaa. Valviran mukaan olisi suositeltavaa puhdistaa kodin ja muiden asuinkiinteistöjen ilmanvaihtokanavat vähintään kymmenen vuoden välein. Tuloilmakanavat olisi hyvä puhdistaa tai ainakin tarkistaa niiden puhtaus useamminkin, esimerkiksi viiden vuoden välein.

Puhdistusväliin vaikuttavat perheenjäsenten mahdolliset allergiat, lemmikit ja kodin sijainti. Jos kodin ympäristössä on paljon liikennettä tai teollisuutta, ne lisäävät ulkoilmassa leijuvan lian ja pienhiukkasten määrää. Allergia- ja lemmikkikodeissa sekä vilkkailla asuinalueilla ilmanvaihtokanavien puhdistusta kannattaa siis harkita tehtäväksi hieman tiheämmin.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on järkevää tehdä säännöllisesti myös vapaa-ajan asunnolla.

Pöly, pienhiukkaset ja rasva ovat riski kodille ja asukkaille

Omakotitaloissa ilmanvaihtokanaviin kertyy likaa sekä tuloilman että poistoilman kautta. Tuloilman mukana ilmanvaihtokanaviin kulkeutuu siitepölyä, roskia, hyönteisiä ja erilaisia pienhiukkasia. Jopa pieneläimet saattavat löytää kulkureitin ilmanvaihtokanavaan ja menehtyä sinne.

Poistoilman mukana ilmanvaihtokanaviin kertyy pölyä, lemmikkien karvoja sekä rasvaa keittiön liesituulettimen yläpuolella olevasta niin sanotusta rasvakanavasta.

Pölyn, pienhiukkasten, roskien ja rasvan muodostama likakerros tukkii ajan myötä ilmanvaihtokanavaa ja vähentää ilman virtausta, mikä heikentää kodin sisäilman laatua. Likaisesta ilmanvaihtokanavasta voi muodostua myös erilaisten mikrobien kasvualusta, jos sinne pääsee kosteutta. Huonosta sisäilmasta johtuvaa oireilua, kuten väsymystä ja erilaisia ärsytysoireita, voidaan vähentää pitämällä ilmavaihtokanavat puhtaina.

Ilmanvaihtokanaviin kertyvä pöly on myös paloherkkää. Niinkin ikävän tilanteen kuin tulipalon sattuessa pölyinen ilmanvaihtokanava levittää palon nopeasti eri tiloihin. Säännöllinen kodin ilmanvaihtokanavien puhdistus vähentää riskiä.

Näin puhdistus ja huolto tehdään

Ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään käyttämällä alipaineistajaa ja kelavaijeriharjaa. Ensin ilmanvaihtoventtiilit irrotetaan ja ilmanvaihtoaukot suljetaan tiiviisti riittävän alipaineen saamiseksi. Sitten ilmanvaihtokoneesta otetaan irti kaikki osat.

Tämän jälkeen alipaineistaja käynnistetään ja kanavien harjaaminen aloitetaan kauimmaisesta venttiilistä edeten konetta lähimpänä olevaan venttiiliin. Lopuksi jäte- ja raitisilmakanavat harjataan. Irtoava lika ohjataan kiinteistöstä suoraan ulos tai kerätään talteen suodatinyksikköön. Puhdistuksen jälkeen tehdään vielä ilmamäärien mittaus- ja säätö.

Mikäli sisäilmassa on havaittu mikrobien tai homeen aiheuttamia ongelmia, teemme myös tarvittaessa ilmanvaihtokanavien desinfioinnin.

Puhdistus ei aiheuta sisätiloihin minkäänlaista pöly- tai likahaittaa ja kotisi pysyy siistinä. Työn aikana voit toimia ja asua kodissa normaalisti. Työ kestää noin 3–5 tuntia, riippuen luonnollisesti kotisi koosta ja ilmanvaihtokanavien määrästä.

Tehdystä työstä ja mittaustuloksista saat kirjallisen raportin, jonka voit liittää kotisi huoltokirjaan. Sieltä on helppo tarkistaa, milloin ilmanvaihtokanavien puhdistus on edellisen kerran tehty.

Omakotitalon ilmanvaihtokanavien puhdistus on kotitalousvähennyskelpoista

Korkea Tekniikka Oy:ltä saatte kotinne tai vapaa-ajan asuntonne ilmanvaihtokanavien puhdistuksen luotettavasti, varmasti ja ammattitaidolla. Teemme ilmanvaihtokanavien puhdistuksia Uudenmaan ja Pirkanmaan alueella.

Omakotitalon ilmanvaihtokanavien puhdistus on täysin kotitalousvähennyskelpoinen palvelu. Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen suuruus on 40 % työn hinnasta.

Ota yhteyttä ja kysy lisää – annamme työllemme 100 % tyytyväisyystakuun!

Palvelupäällikkö Janne Rauhala Puh. +358 44 203 1720

Kysy lisää

Korkea Tekniikka Oy on tamperelainen erikoissiivous- ja puhdistuspalveluja sekä korkeiden paikkojen puhdistusta tarjoava yritys. Yrityksellä on toimipisteet Tampereella ja Helsingissä.

Tuotamme tehokkaita ja ympäristön huomioonottavia puhdistuspalveluja koko Etelä-Suomen alueelle.

Y-tunnus: 2334899-0

Puhdistuspalvelumme

  • Ikkunat ja korkeat ikkunat
  • Tekstiilit, kalusteet ja kokolattiamatot
  • Pölynpoisto ja yläpölyn poisto
  • Elintarviketeollisuus ja ravintolakeittiöt
  • Lattianpesu, vahanpoisto ja suojaus
  • Kattotyöt
  • Kattolumityöt ja jäänpoisto
  • Julkisivut
  • Parkkihallit, graffitit ja opasteet
  • Hissit, liukuportaat ja muut erikoiskohteet

OTA YHTEYTTÄ

Antti Anttila

Toimitusjohtaja

antti@korkeatekniikka.fi050 5736621
Toni Hurme

Palvelujohtaja

toni@korkeatekniikka.fi045 3046024
Copyright © 2021 - All rights reserved.