January 13, 2022

Juttu: Laura Sarkki

Kuvat: Laura Sarkki

facebook logo

Korkeatekniikka Oy aloitti erilaisissa lumenpudotustöissä Tampereen alueella jo kymmenen vuotta sitten – tosin silloin yritys toimi nimellä Ion Eco ja toiminta oli huomattavasti pienimuotoisempaa. Lumenpudotustöitä tehtiin alussa pääosin katon kautta köysityöskentelynä pienemmissä kohteissa. Myös työtilaukset olivat satunnaisempia. Nyt vuonna 2022 Korkeatekniikalla työskentelee talvikauden ajan jopa reilut kaksikymmentä henkilöä pelkästään Tampereen toimipisteellä erilaisissa lumitöissä ja lumenpudotuksissa. Työntekijät ovat koulutettuja työskentelemään kattotöissä haastavissakin olosuhteissa ja jyrkilläkin katoilla työskentely onnistuu. Työtä suoritetaan nykyäänkin katon kautta köysillä sekä erilaisia nostolava-autoja apuna käyttäen. Toisinaan ajamme itse pienempiä nostolava-autoja, mutta usein apunamme toimii yhteistyökumppanimme Jalo&Jalo. Jalo&Jalo toimittaa sovittuna aikana sovittuun paikkaan järeämpää kalustoa kuljettajineen. Usein myös nostolava-autojen kuljettavat osallistuvat lumenpudotuksiin.

Pirkanmaan alueen lisäksi lumenpudotuksia tehdään myös pääkaupunkiseudulla. Toimipisteemme pääkaupunkiseudulla sijaitsee Espoossa, mutta työtä tehdään laajasti myös Uudenmaan sekä kanta-Hämeen alueella. Toimipisteiden välinen yhteistyö on tiivistä ja useimmiten ”tapaamme puolivälissä” ja teemme yhteistuumin esimerkiksi Hämeenlinnan alueen erilaiset lumityöt – on aina mukavaa vaihtelua treffata toisen paikkakunnan tekijöitä.

Suurimpia yksittäisiä kattolumityökohteitamme on ollut kauppakeskuksien ja erilaisten liiketilojen tasakattojen tyhjennykset, esimerkiksi (minkä tullin) Tullin katolla vierähti vuonna 2018 178,5 työtuntia! Aika huikea määrä tiputettiin lunta katolta alas. Yksittäisten kohteiden työajat voivat vaihdella vartista useampaan tuntiin. Helmikuussa 2021 lunta tiputettiin yhteensä 124 kohteesta. Työtä tehdessä pääsee tutustumaan huimaan määrään erilaisia rakennuksia ja toimitiloja sekä tiloissa toimivaan huoltohenkilöstöön yhteistyön merkeissä.

Tällä hetkellä Korkeatekniikka on solminut useampia puitesopimuksia eri tahojen kanssa lumitöihin liittyen. Tämä tarkoittaa sitä, että lumityöpäivystyksemme on avoinna 24/7 ja lähdemme tilauksen saapuessa liikenteeseen vuorokauden sisällä tilaushetkestä. Päivystystöitä ovat kiireellisesti tehtävät räystäslumien- ja jääpiikkien pudotukset sekä myös kattojen kevennys lumesta.

Kysyin työntekijöiltämme mitä mieltä he ovat lumenpudotuksista ja sain seuraavanlaista palautetta:

  • Lumenpudotukset ovat paras työtehtävä talvikaudelle. Työssä pääsee näkemään kivoja maisemia ja jokainen paikka/kohde on erilainen. Siistiä hommaa!
  • Pirun kivaa hommaa! Maisemat ovat hienot ja usein on monta eri kohdetta päivän aikana. Työpäivä kuluu nopsaan. Ei äkkiseltään tule mitään negatiivista mieleen.
  • Välillä voi vähän sormet palella, mutta työtehtävä on mielekästä myös alamiehenä ollessa. On hienoa pitää huoli siitä, että ihmisten turvallisuus pysyy kunnossa, eikä kukaan saa jäätä tai lumimassaa niskaansa. Työ on myös sosiaalista, koska usein ihmiset haluavat vaihtaa pari sanaa. Lapset tykkäävät katsella ja ovat usein innoissaan!
  • On hienoa, kun ihmiset huolehtivat toisistaan ja huomioivat turvallisuutta. Keli on paras 0-10 pakkasasteen välillä. Mukava tehdä ulkona töitä.

Lumisin terveisin,
Laura / Korkea Tekniikka